Ние сме Хоспис Миладиноски

Първият мултифункционален медицински център включващ - хоспис, дом за стари хора беше открит на 30 януари, с водосвет в 11.00 часа в гр.Черноморец от Протойерей зограф Стилиян – свещеник в храм „Св. Никола“, Черноморец. Присъства и лично от Кметът на град Черноморец Добри Добрев . Лечебното заведение за продължително долекуване за хора с медико-социални нужди е дело на д-р Димче Миладиноски.

Най-после и китното градче Черноморец се сдоби с така необходимия за региона център, където хора със здравословни проблеми ще могат да преодолеят болестта под грижите на медици, без да натоварват своите близки. Изградени са рампи в помощ на хората с увреждания. Осигурени са и специални колички за предвижване и по стълби. В хосписа ще има кабинет за спешна медицинска помощ, който ще работи 24 часа, консултативни кабинети, манипулационна. Обезпечени са две линейки. В стаите ще бъдат настанявани максимум по двама човека. Първоначално в хосписа ще работят 15 лекари и сестри. Ще се разчита на помощта на доброволци, каквато е и международната практика.

С откриването на хосписа с медицинска помощ ще се сдобият и живеещите на Ченгене скеле. „Повечето от тези хора са или пенсионери, или здравнонеосигурени. Сега вече ще мога да им се отблагодаря, като им организирам месечни прегледи на място – в Рибарското селище”, казва д-р Димче Миладиноски.

Философията на Хоспис Миладиноски ЕООД има за цел постигането на пълно разбиране на индивидуалните потребности на пациента и персоналните му нужди. Ние вярваме че въстановяването е процес който започва, когато пациента наистина се чувства комфортно като у дома. Всички пациенти се посрещат от обучени специалисти работещи в отдел обслужване на пациента, които разбират културата на пациента, както и тази на придружителите му.

Медицинските сестри допринасят за качеството на обслужване и персонално отношение, което се оказва от решаващо значение за благосъстоянието и лечението на всеки един пациент.

Подходът към пациента е съобразен спрямо неговите нужди, а е ясно че за всеки отделен човек те са различни. За това нашата концепция е цялостното общо състояние на пациента и постоянен контрол на всички медицински данни.

Лечебното заведение за медицински и социални услуги Миладиноски ЕООД разчита на своя персонал и на доброволците който искат да помогнат за по-добро благосъстояние на нашите пациенти. Те са неповторими, упорити и надеждни, и излъчват положителна енергия, естествена усмивка и цялостна грижа.

Ние се стремим да станем международна референтна точка по отношение на 4 основни критерия за постижение:

  • Медицинско, санитарно и социално обслужване
  • Обучение
  • Управление
  • Проучване и грижи.

„Учредяваме първата Асоциация за палиативни грижи в България. Хосписи от цялата страна могат да подават документи за участие на адреса на хосписа в град Черноморец и на този на хоспис „Добролюбие” в Кърджали. Целта ни е чрез асоциацията - лечебните заведения, в които се полагат грижи за лежащо болни пациенти и такива в терминален стадий, да комуникират по-лесно със Здравното министерство. От това най-голямо облекчение ще имат роднините на пациенти, изискващи постоянни грижи”, заяви за БургасИНФО управителят на хосписа в Черноморец д-р Димче Миладиноски. Той и колегите му от хоспис „Добролюбие” в Кърджали са първите съучредители на асоциацията.

Поемаме тази инициатива, защото според нас трябва да има по-ясна нормативна база за хосписите. Има нужда от промяна, която да е вдъхновена от други Европейски страни, където държавата поема лечението на лежащо болните пациенти и тези в терминален стадий. В момента в България здравна пътека за престой в хоспис няма и всичко се заплаща от роднините. Макар и да се водим лечебни заведения, ние не получаваме финансиране, при нас не могат да работят доброволци, както е в другите страни, и нямаме данъчни облекчения. Поддържането на медицински персонал – лекари, медицински сестри, стоматолог и физиотерапевти струва скъпо”, заявява д-р Миладиноски.

Към момента право на престой в хоспис имат само пациенти с онкологични заболявания в терминален стадий, при това само за 20 дни. Тази клинична пътека се изпълнява от болници за активно лечение. Грижите за останалите пациенти най-често се поемат изцяло от техните роднини, които имат опцията да наемат медицинска сестра или да отделят средства за хоспис. И в двата случая това струва скъпо.

„Много често хората бъркат хосписа със старчески дом, но това са две напълно различни неща. Хосписът е лечебно заведение, в което медицински и други специлисти осъществяват продължително медицинско наблюдение, поддържащо лечение, подписано от лекар на лице с хронични инвалидизиращи заболявания и медико-социални проблеми. При нас постоянно работят лекари”, споделя д-р Миладиноски.

Въпросът с хосписите е решен по различен начин в европейски страни. В някои те функционират като неправителствени организации или такива, обособени около църквите. Дори в страни извън ЕС, като Македония, държавата подпомага този вид грижи.

взето от статия във сайта www.burgasinfo.com

Лекари предлагат близките на тежко болни пациенти да бъдат облекчени в грижите с въвеждане на клинични пътеки за престой в хоспис

Чудя се как хората тук успяха да ме вдигнат на крака. Аз съм хипертоничка, страдам от високо кръвно. Получих два инфаркта, а след третия изпаднах в кома. Така се озовах в хосписа в Черноморец, възстановявам се и съм много доволна от грижите и отношението на екипа, разказва с благодарност 76-годишната Катя Събева, която е сред 30-те пациенти в хосписа. Срещаме се с нея малко след като излиза от мобилната барокамера, купена специално, за да подпомага възстановяването на хора с инсулт и инфаркт. Усмивката на Катя е заразителна, желанието й за живот също.

Мисля, че трябва да се направи така, че всички да имат достъп до подобно лечение, въпреки че е свързано с пари”, заявява загрижено Катя. За съжаление в България клинични пътеки за престой в хоспис (б.а. не отделения за долекуване), за заболявания различни от онкологичните, няма. Така бъдещето на човек, поразен от тежка болест, зависи изцяло от натрупани спестявания, милостта на роднини, приятели или случайни благодатели, след като бъде изписан от болницата. Нещо, в което лично се убеждава и собственикът и управител на хосписа д-р Димче Миладиноски. Идеята да създаде хосписа му хрумва след като самият той се среща очи в очи със смъртта.

През 2011г. катастрофирах тежко на път за работа. Прекарах един месец в Реанимация, а след това имах право на една седмица рехабилитация. После безпомощен и на легло бях изписан. Исках да отида някъде, защото достойнството ми беше по-силно, не исках да тежа на близките си, но за съжаление нямаше къде. Помня как в болницата моят колега д-р Иван Джендов ми носеше памперси и храна. Тогава ми хрумна идеята, че когато се оправя, ще създам хоспис за пациенти в подобно положение”, споделя д-р Миладиноски. Днес той е човекът, който посещава своя приятел всеки ден, след като здравословното състояние на д-р Джендов рязко се влошава от серия инсулти. Сега той се възстановява в хосписа.

Преди аз го посещавах, сега той идва при мен. Бъдещето е на хосписите, има нужда от такива лечебни заведения”, категоричен е д-р Джендов.

Бившият радиоводещ и репортер на младежкото предаване „Ку-ку” Марко Бонев, който гасне в мизерия след два инсулта в дома си и за спасяването на когото Флагман алармира преди дни, вече има своя благодетел. Нарича се д-р Димче Миладиноски и работи в Спешния център на МБАЛ-Бургас.

Снощи д-р Миладиноски е уредил подробностите с майката на колегата Бонев по преместването му в новооткрития частен хоспис в Черноморец. Там той ще бъде под постоянна лекарска грижа, с топла храна и осигурени медикаменти, с климатична инсталация, телевизия и интернет. Няма да има проблеми в хосписа да се настани и майка му, за да не се чувства самотен.

Д-р Миладиноски е сърдечно-съдов хирург по специалност. Той пристига у нас от Македония преди десетина години и специализира при най-добрите ни кардиохирурзи. В първата година от пестоя му тук обаче тежка катастрофа го приковава за дълго на легло. „Съдбата ми е сродна с тази на човека, който сега се нуждае от помощ – бях сам и отчаян, силният ми дух и подкрепата на близките ме вдигна на крака. Сега искам да върна жеста, обадих се на обявения телефон и разговарях с майката на Марко, наясно съм със състоянието му и мога да помогна дългосрочно за стабилизирането му и за подобряването на качеството на живота му”, заяви д-р Миладиноски в разговор с главия редактор на Флагман Катя Касабова.

Д-р Миладиноски е собственик на хосписа по немски модел в град Черноморец, който наскоро бе открит с водосвет от кмета на града Добри Добрев. Частният бизнес обаче не му пречи да дава съвестно и дежурства в Спешния център на МБАЛ-Бургас, където има остър недостиг от лекари. Д-р Димче Миладиноски е от град Струга, пряк потомък на братя Димитър и Константин Миладинови. Лекарят е и писател, автор на ценната книга „Луиза”, в която е запазил стария правопис – за да бъде мост между България и Македония. Още за този изключителен човек и хосписа в Черноморец очаквайте скоро само във Флагман. Много наши читатели се обадиха в подкрепа на тежкоболния 44-годишен колега, който живее с майка си в жк „Меден рудник”, препитавайки се от инвалидна пенсия след жестока катастрофа, предизвикала 80% инвалидност (ВИЖ ТУК). Нещо повече – наскоро е претърпял два поредни инсулта и животът му вече е истински ад. Благодарим им! И поклон пред Големия човеколюбец д-р Миладиноски! -

взето от статия във сайта www.flagman.bg

Първият хоспис в област Бургас беше открит в гр.Черноморец. Лечебното заведение за продължително долекуване за хора с медико-социални нужди е дело на д-р Димче Миладиноски. Младият македонец е преустроил бившия хотел”Устрем” / ул. „Антон Страшимиров” № 1 / в града в така необходимия за региона център, където хора със здравословни проблеми ще могат да преодолеят болестта под грижите на медици, без да натоварват своите близки. Изградени са рампи в помощ на хората с увреждания. Осигурени са и специални колички за предвижване и по стълби.

В хосписа ще има кабинет за спешна медицинска помощ, който ще работи 24 часа, консултативни кабинети, манипулационна. Обезпечени са две линейки. В стаите ще бъдат настанявани максимум по двама човека. Първоначално в хосписа ще работят 15 лекари и сестри. Ще се разчита на помощта на доброволци, каквато е и международната практика. Оборудван е и сектор за тежко болни, където 24-часа ще дежурят лекари и медицински сестри. „Направихме го за хора с инсулт,например. Известно е, че клиничната пътека е твърде кратка, за да може в болницата човек да се възстанови напълно и да бъде самостоятелен след това заболяване. Ето в хосписа той ще получи необходимата медицинска помощ, ще има възможността да работи с рехабилитатор и да се върне вкъщи здрав, без да се чувства в тежест на роднините си”, уточнява д-р Миладиноски.

„ Самият аз преди две години изпитах острата нужда от подобно лечебно заведение. Търсих, но се оказа, че около Бургас няма. Пътувайки от Рибарското селище към града, за да отида на работа в МБАЛ, катастрофирах. Тежко. Лекар съм и почти веднага разбрах, че ме очаква дълъг период на възстановяване. Не исках да ангажирам други хора и затова потърсих хоспис. Тогава, ако не бяха рибарите, щеше да ми е много трудно”, обясни лекарят мотивите си да започне това нелеко начинание, отнело му почти година. С откриването на хосписа с медицинска помощ ще се сдобият и живеещите на Ченгене скеле. „ „Повечето от тези хора са или пенсионери, или здравнонеосигурени. Сега вече ще мога да им се отблагодаря, като им организирам месечни прегледи на място – в Рибарското селище”, казва д-р Димче Миладиноски.

взето от статия във сайта www.burgasplus.com